Portugal referat 2019

Larvik 1. juni 2019

ÅRETS UTENLANDSTUR GIKK TIL PORTUGAL 22. TIL 29. MAI

Reisebyrået Vista Travel hadde kalt turen "Portugal for Pensjonerte Apotekeres Forening"

45 forventningsfulle personer møtte opp på Gardermoen og flere møtte her guiden Tone Henny Ødegård som skulle være med oss hele turen.

Vi ankom Lisboa ca kl 17.30 og ble kjørt direkte til Hotel Londres hvor vi skulle bo i 3 døgn.

Hotellet lå i Estoril, en liten by litt utenfor Lisboa.

Middagen om kvelden ga oss en pekepinn på hvordan resten av turen kom til å bli mht til drikke: det ble ikke spart på vin!!! Og tre retter.

Morgenen etter var det rundtur i Lisboa med diverse stopp hvor interessante steder ble besøkt, det hele forklart flott med egen norsk lokal guide (Kari Mette Sommerfeldt bosatt i Portugal. Etter lunsj som var som en tre retters middag med alt ved siden av, hadde vi litt tid til egen disposisjon. Været viste seg fra den blide siden og temperaturen steg til over 25 grader. Mange ruslet rundt i byen eller bare satt i skyggen med noe kaldt.

Middagen denne kvelden var i byen Cascais og var ved strandkanten. God mat og vin i masser.

Neste dag gikk turen til Sintra, byen der kongene søkte tilflukt om somrene, Byen ligger høyt og har et eget mikroklima rundt seg med relativt mye nedbør i perioder noe som igjen er positivt for plantelivet. Mange flotte bygg, men også rariteter laget for folk med underlige ideer og for mye penger. Kunstige brønner og ganger i fjellet for å nevne noe.

Etter nok en flott lunsj gikk turen til Cabo da Roca, Portugals og Europas vestligste fastlandspunkt. Her var det masse turistbusser og ditto turister, ikke minst asiater. Kraftig vind gjorde at besøket ble ganske kortvarig før vi kjørte tilbake via Cascais. Her hadde vi valget om vi ville gå til Estoril eller bli med bussen.

Fjerde dagen forlot vi Estoril og satte kursen mot Coimbra, byen med et av Europas eldste universitet etablert 1290. Byen var Portugals hovedstad fra 1139 til 1256. Her hadde vi omvisning på deler av universitetet før lunsj. Deretter rundtur med bussen før turen gikk videre til Porto, Portugals nest største by. Her ble vi innkvartert i et hotell i gamlebyen, helt nede ved Douro elven. Hotellet besto av 7 eller 9 hus som sammen var blitt en enhet. Mye historie i mange av veggene.

Femte dagen var satt av til rundtur i Porto med lokal engelsktalende guide. Turen inneholdt blant annet besøk hos Sandemann, et av verdens mest kjente portvinsmerker. Selvfølgelig var det også smaksprøver.

Sjette dagen var avsatt til tur med elvebåt på Duoro elven. Det var både frokost og lunsj på båten og vi gikk gjennom 2 sluser før vi gikk i land og ble møtt av bussen i Regua som kjørte oss til Quinta Pacheca, en av de eldste vingårdene i Duoro -området. Vi var forespeilet vin smaking og de fleste av oss regnet nok med at det ville bli diverse portviner. Det ble ikke bare omvisning og portvin, det ble et festmåltid av de sjeldne, for vår gruppe ble ansett som dagens gruppe. Familien som driver gården (6 generasjon) hadde virkelig gjort mye for at vi skulle ha det bra. Langbord for 46 personer med duker, glass og servise pent anrettet ute i haven under et langt espalje. Rosevin, 2 rødviner og så portvin var dagens tester sammen med et supert utvalg av Portugisiske retter etterfulgt av oster og kaker. Selv om det sto i hovedprospektet fra Vista at vi skulle få middag så må jeg for egen del innrømme at dette langt overgikk mine forventninger!

Dag syv sto til egen disposisjon før vi om kvelden hadde avskjedsmiddag i en ny/gammel restaurant. Igjen flott mat og god vin.

Siste dagen var det bare transport til flyplassen og flyet hjem. Jeg tror de fleste kom hjem med mange gode minner fra Portugal og kanskje med et ønske om en gang å komme tilbake?

Værgudene var uansett med oss. Skyfri himmel hver dag og temperaturen steg til 32 grader i skyggen siste dagen. Da var det nesten godt å komme hjem til 10 grader sent på kvelden på Gardermoen.

Bilder kommer om ikke så lenge.