Kunstnerdalen 2015 ref.

2 DAGERS TUR GJENNOM KUNSTNERDALEN.

Referat fra Høstturen til Kunstnerdalen

Høstturen 2015 foregikk som 2-dagers busstur onsdag 2.september og torsdag 3. Turarrangør var firmaet Din Turpartner med sjåfør Olav og buss fra firmaet Schau's Bussruter.

Det var 41 påmeldte deltagere, men bare 40 møtte opp, 35 av dem på avreisestedet ved Oslo S, og 5 deltagere ble plukket opp på Bussterminalen i Drammen.

Vi hadde bestilt fint vær, men det slo ikke til: Det var regn og sterk vind, da vi startet. Vinden ga seg, men ikke regnet, og det var meldt flomvarsel og stengte veier over mesteparten av Østlandet og særlig i Buskerud hvor vår tur foregikk.

Vi kjørte først til Blaafarveværket hvor vi så utstillingen "Blå stemninger" med kunstnerne Kjell Nupen, Harald Sohlberg, Christian Skredsvig og Harriet Backer. Vi hadde en fantastisk guide, han snakket høyt og tydelig og både på ut- og innpust, og han var meget kunnskapsrik. Det var noen og hver av oss som tidvis selv glemte å puste! Men meget interessant!

Etter en god lunsj - hjemmelagde karbonader - fortsatte vi turen opp Kunstnerdalen, som omfatter både Sigdal og Eggedal, som har vært bosted for de kjente kunstnerne Chr. Skredsvig og Theodor Kittilsen. Første stopp var Th. Kittilsens hjem "Lauvlia" i Sigdal. Flinke guider gjorde besøket meget interessant!

Så skulle vi egentlig kjøre videre oppover til Eggedal og Chr. Skredsvigs hjem "Hagan". Men da veien herfra og opp på Norefjell var stengt av flom, valgte man å sløyfe dette besøket. Det hadde blitt en veldig lang "omvei".

I stedet kjørte vi nedover igjen og besøkte "Villa Fridheim" som ligger på Bjørøya i Krøderen. Dette stedet var planlagt besøkt på dag 2, men ble altså flyttet til dag 1.

"Villa Fridheim" er i mange henseende et virkelig eventyrlig museum! Det ligger i Norges høyeste trebygning på hele 5 etasjer - når man tar med de to tårnene som en ekstra etasje! Hele bygget, fra rom til rom, fra etasje til etasje, var dekorert med fantastiske eventyrtablåer. Her gikk man rundt og ble inspirert av alle de kjente, norske folkeeventyrene. Utrolig godt laget! Og vel verdt et nytt besøk med hele familien!

Deretter kjørte vi opp til overnattingstedet vårt: Quality Resort og Spa Norefjell. Hotellet skryter av flott utsikt derifra, men den hadde vi ingen glede av, da det bare var lave tåkeskyer og regn. Hotellet var kjempestort og fint, og rommene var utmerkede. Så etter en kort kles-skifte-pause, møttes vi i reseptsjonen til et glass sprudlende vin, før vi gikk til bords til en deilig 3-retters middag, hvor hovedretten var ovnsstekt laks med grønnsaker og potetstuing. Nydelig mat og hyggelig sosialt samvær!

Neste morgen sjekket vi ut etter en god frokost og kjørte ned fjellet igjen og til Nøstetangen Glass i Hokksund. Regnet og skyene var der ennå. I glasshytten fikk vi både en innføring i verkets historie som

bare varte fra 1741 til 1777 - da produksjonen ble lagt ned, og fra 1990 da produksjonen ble gjenopptatt. Det opprinnelige Nøstetangen Glasværk var mest kjent for de 3 gedigne lysekronene i Kongsberg kirke. I dag arbeider 2 anerkjente glassblåsere der samt daglig leder og designer Lynn F. Johansen. Hun var vår personlige guide her.

I dagens glasshytte blåser og dekorerer de kunstglass, både etter de gamle modellene, men også etter moderne design. Dette fikk vi demonstrert, både med de vridde armene til lysekronene i Kongsberg kirke, samt noen moderne telys-holdere. Vakkert! Vi kunne også kjøpe av deres produkter, og køen foran kassen ble lang etterhvert!

Deretter kjørte vi videre til det siste besøket: Fossesholm Herregård i Øvre Eiker. Hovedbygningen er ca. 400 år gammel og er hele 50 meter lang! Her fikk vi først en god varm lunsj, og deretter fikk vi en levende beskrivelse av herregårdens lange historie. Også her var den lokale guiden utrolig kunnskapsrik, energisk og med stor fortellerevne.

Så ble vi vist rundt i Hovedbygningen. Vi gikk fra rom til rom hvor både møbler og lerretsdekorasjoner på vegger ble behørig omtalt i lys av hva man hadde funnet ut av husets opprinnelige utseende under storhetstiden på 1700-tallet. Mye var også satt i stand tilbake til denne tiden. En gedigen Herregård, som var vel verdt et besøk!

Så var turen slutt, og sjåfør Olav satte kursen tilbake til Oslo. Hjemreisen var ca 2 timer tidligere enn opprinnelig planlagt. Det hadde både positive og negative sider. Positive fordi vi kom hjem tidligere på kvelden etter en stor og opplevelsesrik tur. Det negative besto i at vi ble forsinket av rushtrafikken både i Drammen og i Oslo! Men du verden, kjører man buss, går alt så mye bedre, fordi vi kjører jo i kollektivfeltet!

Vi var tilbake ved Oslo S ca.kl.1720. Sjåfør Olav ble behørig takket, både med ord, gave og stor applaus! Og alle syntes at det var en STOR og opplevelsesrik høsttur!

Arne