Rjukan,Gaustadblikk
Referat fra busstur til Rjukan og Gaustablikk Høyfjellshotell
7.-8.sept.2011
Onsdag 7.sept. kl.09.00 startet bussturen fra Oslo sentralstasjon med 12 forventningsfulle pensjonister på vei til Rjukan og Gaustablikk . Bussturen gikk via Drammen og Kongsberg, der etter hvert fire nye deltagere kom på, så vi ble 16 i alt. Vi skulle vært 18, men ekteparet Vist måtte dessverre melde forfall, siden Oddmund dagen før hadde falt og pådradd seg komplisert benbrudd.
Vår kjekke busssjåfør, Ingolf Pedersen, fra ”Norske Turistbusser AS” bød på frokostkaffe og ferske baguetter. Reisen startet i strålende solskinn, som var svært kjærkomment etter periode med voldsomt regnvær. Vi dro videre forbi Bolkesjø og nordover langs Tinnsjøen . Sjåføren måtte velge veien øst for Tinnsjøen, siden den korteste strekningen på vestsiden var stengt på grunn av veiarbeid. Etter et par timers kjøring ble det tid til stopp og benstrekk ved en rar, liten kro med navnet ”Det lille Østerrike”.
Vel framme ved Miland, der frakten av tungtvannet under krigen startet, ligger Tinnsjø Kro, der varm lunsj ventet oss, og herfra ble vi guidet inn til Rjukan og videre til Vemork Museum.
Den entusiastiske og kunnskapsrike guiden vår, Bjørg Rist, ga oss en levende beskrivelse av Rjukans historie fra starten med Sam Eides fantastiske ide om utnyttelse av vannressursene i Rjukanfossen og samarbeidet med Birkeland som førte til Norsk Hydros produksjon av kunstgjødsel og videre til tungtvann på Vemork og kampen om tungtvannet under krigen. Hun forlot oss like før juvet på vei til Vemork Museum. Der måtte vi skifte til mindre buss for å komme over den smale brua, som førte oss til museet.
En busslast med unge soldater var også ved brua for å prøve seg på strikkhopping over juvet.
Vi fikk vite at det hadde vært planer om å rive Vemork kraftstasjon da produksjonen ble nedlagt. Men heldigvis klarte ildsjeler å overbevise om bevaringsverdien, og nå er dette blitt et veldig flott industriarbeider- og krigsminnemuseum. Her fikk vi også se filmen
”If Hitler had the bomb”.
Så tok bussen oss videre via Rjukan til Gaustablikk Høyfjellshotell til en bedre middag og overnatting.
Neste dag ble det tid til å nyte noen fine timer på egen hånd. Vi hadde praktfull utsikt til den flotte, massive, steingrå Gaustadtoppen i strålende sol, men det ble for liten tid til å nå toppen. Noen av oss vandret i stedet Skipsfjellet rundt, andre valgte kortere eller lengre turer før vi avsluttet oppholdet med en gedigen, delikat og velsmakende lunsj.
Tilbaketuren gikk gjennom den vakre Tuddal ned til Sauland. Herfra kjørte vi langs Heddalsvannet over Meheia til Kongsberg, der vi stanset for en omvisning i Gamle Kongsberg Kirke. Organisten Matthias Anger ga oss minikonsert med verker av både Buxtehude og Bach på det flotte, restaurerte Gloger-orgelet.
Den dyktige guiden, Gunvor Bøen, holdt et interessant foredrag om kirkens historie, om kunstverkene som var skåret i tre og illuderte marmor statuer og søyler og i tillegg historien om de vakre krystall lysekronene fra Nøstetangen Glassverk.
En kraftig regnskur møtte oss på vei ut av kirken. Ellers hadde vi hatt klarvær og sol på hele turen.
Norma og Jon Erik Saugen sørget for en svært hyggelig avslutning i Kongsberg ved å invitere til kaffe og kaker i grendehuset på Skyttertunet. De har vært initiativtagere til et særdeles vellykket prosjekt med 13 eneboliger for godt voksne ektepar, som ønsker å være til hygge og nytte for hverandre.
Fra Kongsberg gikk turen via Drammen, langs Drammenselva tilbake til Oslo. Vi fikk sjansen til å se hvor fin denne byen var blitt med gangveier på begge sider av elva og nye vakre bruer som knytter bydelene tettere sammen.
Det ble i alt to meget innholdsrike og trivelige dager. Takk for turen !
Turid
Klikk på bildene for å forstørre, så klikk på full skjerm opp på venstresiden av skjermen. Klikk helt øverst til slutt på Rjukan, Gaustadblikk for å komme tilbake til websiden.