Invitasjon til høstmøtet
I samarbeid med NFF Pensjonistforum, inviteres det herved til høstmøtet i
LABORATORIET, Harbitzalleen 3, Skøyen
torsdag den 17. oktober kl. 13.00
Tema;
Sammen om å fremme apotekfarmasien!
Helsetjenester i apotek er en del av den nye apotekhverdagen.
-hvordan jobber vi med utvikling og dokumentasjon
v / Seniorrådgiver Hilde Ariansen, Apotekforeningen
Bransjefelles opplæring og kompetansehevning.
-hvordan jobber vi for å møte nye behov for kompetanse og tar i bruk ny
teknologi?
v / Daglig leder Elin Rugnes Andersen, Apokus
Det blir bespisning etter innleggene. Drikke betales av den enkelte.
Bindende påmelding ved innbetaling av kr 250,- pr person til bankkonto nr. 6003.05.05053 eller via VIPPS nr. 55 88 20. Påmeldingsfrist 07. oktober 2024.
Referat fra
Høstmøte 2024
- et samarbeid mellom
NFF Pensjonistforum
og
Pensjonerte Apotekeres Forening (PAF) 17. oktober 2024
Presidenten i PAF Rolf Hermansen, ønsket 34 påmeldte deltagere velkommen til felles fagmøte.
I sin introduksjon påpekte Per Kristian Faksvåg sin erfaring med at for å få myndighetene til å akseptere innføringen av nye tjenester i apotek, måtte man dokumentere effekten. Dessuten måtte kompetansen i apotek synliggjøres bedre.
I samarbeid med Apokus, har Apotekforeningen gjennomført en rekke kliniske forsøk for å dokumentere at de nye tjenestene i apotek har en stor betydning for pasientens forståelse og etterlevelse av behandlingen.
Programmet for møtet var;
Sammen om å fremme apotekfarmasien!
Helsetjenester i apotek er en del av den nye apotekhverdagen.
Hvordan jobber vi med utvikling og dokumentasjon v / Seniorrådgiver Hilde Ariansen, Apotekforeningen
Bransjefelles opplæring og kompetansehevning.
Hvordan jobber vi for å møte nye behov for kompetanse og tar i bruk ny teknologi? v / Daglig leder Elin Rugnes Andersen, Apokus
Hilde Ariansen startet med å slå fast at helsetjenester er blitt en del av den nye apotekhverdagen på tross av alle offentlige utredninger som har kommet de siste årene.
Felles for alle er at de i liten grad vurderer apotek som en viktig aktør i primærhelsetjenesten og ikke godt nok tar inn over seg hvilken ressurs som ligger i apotek. Både til å bistå befolkningen med plager egnet for egenomsorg, men også i å legge bedre til rette for at apotek kan avlaste en allerede svært presset fastlegetjeneste.
Nasjonal helse- og samhandlingsplan identifiserer riktig legemiddelbruk som et satsningsområde, men når ordet «apotek» er nevnt 3 ganger, hvorav 2 av gangene i realiteten dreier seg om sykehusapotek, er vi som bransje nok en gang glemt i diskusjonen om riktig ressursutnyttelse og en bedre helsetjeneste, påpekte hun i innledningen til temaet.
Apotekbransjen har tro på apoteket som en del av helsetjenesten og har derfor spilt inn til alle politiske partier en rekke forslag til hvordan vi mener apotekene kan tas bedre i bruk når partiene i år har jobbet med å lage nye partiprogrammer.
Apotekforeningen og dets styre har utarbeidet et posisjonsdokument som er utformet slik at det sier hva «vi vil» med apotekbransjen. Dette er førende for arbeidet, både på kort og lang sikt.
Hovedområdene er:
Tjenester i apotek rettet mot pasienten (dagens tema).
Tjenester rettet mot den offentlige helsetjenesten
Forutsigbare økonomiske rammevilkår
Digitalisering i apotek
Gode løsninger på mangelsituasjoner
Tilgang til kvalifisert arbeidskraft
Bærekraftige apotek
I 2023 har man utført følgende bransjefelles apotektjenester;
230.000 influensavaksineringer
87.000 vaksineringer mot corona
86.000 strukturerte samtaler om riktig bruk av inhalasjonslegemidler
27.000 Medisinstart-samtaler
Nesten «alle apotek» vaksinerer og man opplever at de gjør det i henhold til bransje - standarden.
Nytt pilotprosjekt er Medisinstart for pasienter med diabetes type 2. 1300 pasienter har deltatt i forsøket. Resultatene fra pilotprosjektet, publisert i NFT sin maiutgave, viste at diabetespasientene har større antall legemiddelrelaterte problemer enn hjerte-/ karpasientene. Cirka halvparten av hjerte / karpasientene hadde utfordringer i samtale 1 mot 78 % av diabetespasientene.
Apotekenes felles kjernesystem – Eik - skal sammen med apotekenes egne forretningsløsninger erstatte det lokale IT-systemet FarmaPro og være et felles kjernesystem for apotekene. Dette innebærer en felles bransjeløsning innen resepthåndtering, farmasøytiske tjenester, pasientjournal i apotek, refusjon og oppgjør, støttetjenester og rapportering. Den enkelte apotekkjede må selv utvikle systemer for reseptekspedisjonen, kasse- og logistikksystem.
Det arbeides nå med å få til en samhandlingsløsning med direkte dialog mellom lege og apotek. Dette gjøres i samarbeid med Norsk forening for allmennmedisin, Allmennlegeforeningen, Norges Farmaceutiske Forening og Apotekforeningen.
Det arbeides med å videreføre, dokumentere og utvide tjenestene apotekene allerede utfører. Dessuten at apotekene blir en naturlig leverandør av vaksinasjon i det kommende voksenvaksinasjonsprogrammet og at farmasøyter får rekvireringsrett for flere vaksiner og andre egnede legemidler som man har i «Pharmacy First» - tjenesten i Scotland og England.
Elin Rugnes Andersen presenterte Apokus som et bransjefelles kompetanse- og utviklingssenter. Det ble etablert i 2011 og eies av Stiftelsen og Apotekforeningen. Apokus har 9 fast ansatte, hvorav flere med forskerkompetanse.
I målsetningen for Apokus slås det fast at de skal være et ledende kompetanse- og utviklingssenter for god apotekpraksis som skal bidra til å realisere apotekbransjens faglige ambisjoner og styrke de apotekansattes faglige kompetanse og kommunikasjonsferdigheter.
Opplæringsenheten i Apokus leverer;
E-læringskurs (Apokus:365), der man nå har laget mer enn 100 kurs
Opplæringsprogrammer innen tjenester som er felles for bransjen, samt et opplæringsprogram for introduksjon til norsk apotekfarmasi for utenlandsstudenter. Dette inneholder opplæringsvideoer, E-læringskurs, praktiske – og refleksjonsoppgaver, kunnskapstester og digitale samlinger.
Praktisk trening innen vaksinering i apotek, som er et obligatorisk heldagskurs, og for tjenestene Medisinstart og Inhalasjons-veiledning
Bransjefelles tjenester utføres bare av personell som har gjennomført ekstra opplæring.
I 2025 vil det bli laget ca. 20 nye kurs.
Apokus bidrar med sin forskerkompetanse aktivt i både utforming og gjennomføring av kliniske forsøk initiert av apotekbransjen og spiller derfor en meget viktig rolle i å dokumentere verdien av planlagte tjenester i apotek.
Når det gjelder fremtiden, filosoferte hun over postulatet; «KI (kunstig intelligens) vil ikke ta jobben din, men noen som bruker KI vil». Hun viste til en studie der man fant at “svarene fra kunstig intelligens-roboten ChatGTP holdt høyere kvalitet og var mer empatiske enn legers svar til samme spørsmål”. At KI vil få en plass også i fremtidens apotek, var hun sikker på.
Etter presentasjonene var det mange spørsmål og stor interesse for temaet “Sammen for å fremme apotekfarmasien”.