Drammen referat.

Drammensdag for PAF-medlemmer og ledsagere 12.september 2012

Antall deltagere : 45 ( 37 med buss fra Oslo, 2 fra Sandvika og 6 møtte opp på torget i Drammen)

Norske Turistbusser ved buss-sjåfør Øyvind Andersen sørget for hyggelig transport til Drammen med servering av bagetter og kaffe underveis. På torget i Drammen ventet byguidene, Reidun Reinsve og Laila Klem Tveten for å gi oss et raskt innblikk i byutviklingen fra den store bybrannen i 1866 og til den rivende utviklingen av byen de siste årene. Torget, byens sentrum og storstue, er Skandinavias største, vakkert beliggende i tilknytning til Rådhuset (den høyeste tårnbygningen) og Bragernes kirke.

I det fine været viste byen seg fra sin beste side.

Vi spaserte langs elva til Gamle kirkeplass for å besøke Drammens Teater og høre historien om byens teatervirksomhet før og etter teater- brannen i 1994.

Guidene geleidet hver sin gruppe gjennom byparken og videre over gangbroen Ypsilon til byens nyeste bydel , Papirbredden, der bl.a. høyskole, bibliotek og teatervirksomhet (Union Scene) holder hus. Noen av oss fulgte med Reidun til Kari Ullebergs Glasshytte, der kunstneren selv foredro om virksomheten og demonstrerte glassproduksjon for oss.

Ved statuen av Per Sivle ble det fortalt om hans tilknytning til byen og hans roman, Streik, den første om en dramatisk arbeidskonflikt i norsk litteratur. To” Elveharper” ligger på hver sin side av elven. Vi kunne lytte til musikkspillet fra Elveharpen ved Papirbredden ( metallkule som danner programmert musikk ut fra broen Ypsilons vibrasjoner.)

Laila fulgte den andre gruppen langs elvebredden til Strømsø Torg, som til byens 200-årsjubileum i 2011 var blitt bilfritt med skulpturer og grøntareale .Den flotte vannskulpturen var gave til byen i forbindelse med jubileet.

Kl.13.30 entret vi 2. etasjen i Elvebredden Bar & Restaurant til Tapas-lunsj etterfulgt av medlemsmøte. Agnes orienterte om styrets arbeide, møtedager og planlagte turer, og ga oss en grundig innføring i NFFs Pensjonistkrets sin virksomhet i stedet for Angelika, som måtte melde forfall. ( Norma har skrevet detaljert referat fra møtet).

Kl.15.00 sto bussen klar for guidet rundtur til Gulskogen Gård, tilbake forbi Papirbredden, Drammens Museum, Tollbugata med gammel trehusbebyggelse, under den nye Motorveibrua med skatepark og skulpturer, videre til den vakre gamle Tollboden og over Holmenbrua til Bragernessiden av byen og til Aass bryggeri. Her tok vi farvel med guiden, Reidun.

I Gildehallen på Aass ble vi mottatt av Rita, som holdt et inspirerende foredrag om bedriften, landets eldste privateide bryggeri i drift i femte generasjon. Vi fikk smake oss gjennom seks forskjellige ølsorter med grundig veiledning om bruk , både som aperitiff, til hovedrett og dessert og ingrediens i matlaging. Mange av oss noterte flittig.

Kl.17.30 sto bussen klar for tilbaketur til Oslo med fornøyde PAF-medlemmer og ledsagere.

Turid