Hurum 2013

Referat fra PAF´s høsttur til Hurum 4.sept. 2013

Antall deltagere: 32 ( 25 med buss fra Oslo, 5 fra Sandvika og 2 med egen bil fra Kongsberg ).

Ca.kl.9.00 sørget Din Turpartner ved bussjåfør Olav Grøndahl for hyggelig transport til Tronstad gård, der gårdeier Jens Petter Blichfeldt (staselig kledd i sjakett og med flosshatt) tok imot oss. Han ga oss en levende innføring i gårdens meget interessante historie mens vi koste oss med kaffe og rundstykker i gårdens kjellerstue.

Gården har en lang historie (1000 år) og var adelssete for familiene Bolt og Huitfeldt i 400 år. Stedet hadde i tidligere tider en sentral beliggenhet på Østlandet. Mye av Hurums historie er knyttet til denne gården. Kjente personer, som har bodd der, er oberst Tønne Huitfeldt som bygget opp Fredriksten festning i Halden og kommandør Iver Huitfeldt, den berømte sjøhelten fra slaget ved Køge Bugt og industriherren og forfatteren Anthon B. Nilsen ( Elias Kræmmer).

Gårdens låve var ominnredet til museum og hadde en rikholdig samling av sleder, triller, treskeverk, traktorer, biler og Holmsbuprammen som er beskrevet i Norsk kystkultur.

Jens Petter Blickfeldt viste oss rundt i Holmsbu kirke, som er den yngste av kirkene i Hurum, men også den mest spesielle. Her har Holmsbumalerne Henrik Sørensen, Oluf Wold Torne og Thorvald Erichsen bidratt med flotte kunstverk.

Det ble også tid til en liten kaffepause i Holmsbu sentrum før vi bega oss videre til Holmsbu Billedgalleri, tegnet av arkitekt Bjart Mohr og åpnet i 1973. Da Henrik Sørensens sønn, Sven Oluf Sørensen fikk ideen til bygget, ble det lagt stor vekt på å innpasse dette til naturen rundt. Bygget er fredet av riksantikvaren og ble i 1979 tildelt landets fremste utmerkelse for god arkitektur, Houens Fonds diplom. Stien til billedgalleriet går ganske bratt opp gjennom skogen og gir en stemningsfull introduksjon til galleriet, som slutter seg til klippeformasjonene lengst oppe. Skogen er urørt, og bygningen er kledd med rød Hurumgranitt, tatt ut fra selve byggetomten.

Galleriet har en permanent utstilling av malerne, Henrik Sørensen (1882-1962), Oluf Wold-Torne (1967-1919) og Thorvald Erichsen (1868-1939) , som alle representerte Holmsbukolonien på begynnelsen av 1900-tallet. Billedgalleriet er oppdelt i fire kubistiske rom, som hvert inneholder en avdeling av samlingene. I hjørnesalen er den ene veggen i glass, og vi kan se inn i et annet rom, et naturrom. Den meget dyktige guiden, Turid Delerud, fortalte med varme og entusiasme historien til de ulike bildene.

Etter omvisningen gikk turen til Filtvet og restauranten Villa Malla, der det var dekket til 30 personer ( 2 måtte reise hjem før middagen.) En generøs buffet med smaker fra Middelhavet og fristelser fra grillen sto på menyen.

Ca. kl.18.00 tok bussen oss med gjennom Oslofjordtunellen og tilbake til Sentralstasjonen.

Alt i alt en hyggelig og interessant dagstur i fint høstvær.

Turid

Bildene vises dessverre ikke på IPad eller andre brett!