Riga 2013

Vi reiste til Riga mandag 3. juni og kom hjem søndag 9. juni.

Klick helt nederst etter dokumentet for å få program med bilder

Turen ble en stor opplevelse for alle.

Vi hadde strålende sol så å si hele tiden og tur operatøren i Riga gjorde en bra jobb.

Mange var overrasket over hvordan byen var blitt restaurert etter okupasjonen og hvordan landets økonomi nå er på vei oppover igjen. Bg.yen er storartet og vakker, sjelfull og med god kvalitet på mat, spisesteder og hotellet som ble brukt.

Av de mest populær aktivitetene nevnes Guntis Bertzins foredrag om Latvia idag, Wagners opera og turen til Jurmala av flere. Selv om opera billettene ble bestilt tidlig kunne vi ikke få plasser slik at tekstene kunne leses.

Guidene var flinke og godt orienterte. Hele opplegget var variert og interessant. Noen savnet litt mer musikk og flere foredrag med relevans til dagens sightseeing.

.

Alt i alt var ble det en meget vellykket tur.

Beskrivelse av programmet med bilder kan klikkes på nederst.

Bildene kommer dessverre ikke opp på IPad eller andre brett.

RIGA:

Et nordøsteuropeisk Paris er det man kan kalle Riga. Byen er åpenbart mindre enn Paris, men fyller helt klart kvoten for å regnes som en storby. Sentrum prydes av imponerende slott, staselige bygninger, elegante boulevarder og romantiske avenyer. Severdighetene i byen er mange, og Riga passer veldig godt for alt fra romantiske høstweekends til fullendte shopping- og fornøyelsesreiser.

Latvia ligger med Estland i nord, Litauen i sør og Russland i øst. Hvis man tar båt over Østersjøen, som er landets vestlige grense, kommer man til Sverige. Selv om Latvia helt klart har hatt mer innflytelse fra øst gjennom årene, så er det tydelig at vesten lenge har dratt landet i sin retning.

Riga er utrolig vakkert, godt bevart, og – fortsatt for oss nordmenn – billig å feriere i.

Riga har en rik historie bak seg. År 1201 ble byen grunnlagt og under middelalderen var Riga en av de aller viktigste byene i området. Mange land har slåss om å få kalle Riga sitt eget, blant andre Polen, Russland og Sverige. Under verdenskrigen lå Riga under konstant angrep fra både øst og vest, og tapene ble mange. Ikke før i 1991 ble Latvia en selvstendig stat og så snart som i 2004 ble landet medlem av EU.

I Riga må man passe på å få med seg klassisk kultur. Besøk til State Museum of Art, Latvian Ethnographic Opera og Dome Cathedral er selvfølger. Det å få med seg House of Blackheads som ble oppført allerede på 1300-tallet, samt å gå minst én tur gjennom Gamlebyen, er andre selvfølger. Liker man bygninger i jugendstil så går man til gatene Elisabetes og Alberta Iela hvor noen av nordeuropas aller vakreste hus finnes.

Okkupasjonsmuseet kan man lære seg mer om Latvias okkupasjonstette historie. Man opprettet museet for at minnet om den 51 år lange okkupasjonen fra både Sovjetunionen og Nazi-Tyskland aldri skulle glemmes.

Det latviske kjøkken er ikke helt ulikt vårt eget tradisjonelle kjøkken. Her finner man for eksempel igjen surkål, og basisinngrediensene er potet, hvete, løk, hodekål, egg og flesk. Man spiser også mye grå erter og skinke, og krydderene er både få og beskjedent brukt. Ettersom Latvia er et land med lang kyst spiser man tradisjonelt også en hel del fisk her.

Dersom man vil smake noe fra det latviske kjøkken når man besøker Riga så er Borstj, Blini og Pelmeni alle ganske greie valg. Borstj er en suppe lagd med rødkål som kan spises både varm og kald. Blini er russiske pannekaker fylt med enten kjøtt eller noe søtt. Pelmeni er som ravioli, men da med en russisk vri. Latvierne lager også gode ovnsbakte piroger som er vel verdt en liten smaksprøve.

Er man ikke interessert i denne typen mat finnes det selvsagt en lang rekke mer internasjonale alternativer. Blant annet finnes det i Riga en av Europas beste indiske restauranter, som imidlertid ikke er et billig alternativ.

Det finnes muligheter for veldig spennende shopping i Riga. Her finnes markeder og varehus, små butikker og gallerier, og det generelle prisnivået er lavere enn i Norge.

Er man interessert i rav så er Riga det rette stedet for shopping. Dzintara Galerija selger bare ravprodukter, alt fra penner til smykker.

For latviske suvenirer kan man begi seg til Gamlebyen. Her kan man kjøpe lokalt håndverk som keramikk, gensere og hatter.

Hvis man ønsker å dra til et vanlig shoppingsenter, er Mols stedet. Det finnes til og med gratisbusser dit fra togstasjonen. Stockmann er et annet varehus med et moderne preg, og finnes på Janvara Iela.

Rett utenfor Gamlebyen finner man også en masse handlegater - Terbatas, Brivibas, Caka og Barona Iela.

På markedet Centraltirgus kan man finne klær og diverse ting til veldig gode priser. Holder åpent syv dager i uken.

Når det er snakk om hvor man skal bo når man besøker Riga finnes det selvsagt mye å velge mellom. Ettersom det er ganske billig å besøke Riga, kan man ta sjansen og bo litt mer luksuriøst enn man pleier å gjøre når man er på reisefot. Luksushotellene i byen er mange og ikke så farlig dyre, men selvsagt finnes det også gode budsjettsteder som ikke trenger å være dårlige i det hele tatt. Den gamle delen av byen er eksepsjonelt koselig, men ikke spesielt stor, og her bor man dersom man liker romantikk og gammeldags storbysjarm. Enkelte hoteller tilbyr spa-fasiliteter og andre passer spesielt godt for forretningsreiser, og samtidig er Riga såpass liten at det meste er innenfor rekkevidde.

Utelivet i Riga er over de fleste forventninger. Det finnes et stort utvalg av barer med varierte atmosfærer. Alt fra rockepuber til grungesteder, finstemte pianobarer og barer av mer bohemsk karakter er å finne her. Og da har vi ikke engang nevnt alle de fargerike nattklubbene og mange livekonsertene som finner sted i Riga hver uke. Riga er, uten å si for mye, Baltikums mest populære sted for unge mennesker.

Det går en hel del fly til Riga. Flyplassen ligger 8 km fra Riga sentrum og den enkleste måten å komme seg inn til byen på er med taxi.

Det meste er innenfor rekkevidde i Riga, da man kan gå nesten overalt og slipper å tenke så mye på fremkomstmidler. Man kan imidlertid også ta både buss og trikk. Taxi er ganske billig og helt klart mest komfortabelt, men det er en god idé å enten følge med på at takstameteret er på eller å bli enige om prisen på forhånd.

Klick på teksten ved W nederst for å få beskrivelse med bilder